headerD

Historie

De geschiedenis van de Schalle
gaat al heel wat jaren terug 

Op de plek van het huidige dorpshuis stond vroeger de boerderij van Roelof van 't Ende. In 1880 is er een weg naar Meppel aangelegd, de nodige grond daarvoor heeft de gemeente Nijeveen gekocht van R. van 't Ende. Aan zijn boerderij bouwde van 't Ende een ruimte waarin hij een café vestigde. Later verhuurde de familie van 't Ende het pand en Hendrik van Dalen was er tot ongeveer 1965 de laatste caféhouder.

In de jaren zestig had de gereformeerde kerk plannen voor een nieuw jeugdgebouw. Tegelijkertijd had de Oranjevereniging de wens voor een dorpshuis. De toenmalige burgemeester Haitsma heeft zich samen met een werkcommissie, waarin personen uit brede lagen van de Nijeveense bevolking vertegenwoordigd waren, ingezet om dit voor elkaar te krijgen. De plek van het café van Dalen was de meest geschikte locatie omdat dit op de grens van Kolderveen en Nijeveen lag.

Na forse onderhandelingen en inspanningen ook vanuit de bevolking die een deel van de bouwkosten voor haar rekening moest nemen, was het in 1967 een feit. De eerste steen werd door burgemeester Haitsma gelegd.

De naam komt voort uit het Zuid West Drentse woord voor schakel. De schakel binnen de gemeenschap werd het dorpshuis. Voor Nijeveners door Nijeveners.

Het gebruik van de Schalle is in de loop van de jaren sterk veranderd. Voorheen maakten de beide scholen gebruik van het dorpshuis als gymnastiekzaal. Tevens heeft de bibliotheek lange tijd haar werkzaamheden vanuit de Schalle gedaan. Sommige gebruikers zijn vertrokken naar een eigen onderkomen, maar velen maken nog steeds wekelijks gebruik van ons dorpshuis.